אחת הסיטואציות הרגישות ביותר בהן עלולה להתרחש רשלנות רפואית היא במהלך ניתוח קיסרי, המהווה הליך כירורגי נפוץ אך מורכב, הכרוך בסיכונים הן לאם והן ליילוד.
מהו ניתוח קיסרי?
ניתוח קיסרי הינו הליך כירורגי במהלכו מוציאים את היילוד מהרחם דרך חתך בדופן הבטן והרחם. ההחלטה על ביצוע ניתוח קיסרי יכולה להתקבל מראש באופן יזום ומתוכנן ו/או במהלך הלידה עקב סיבוכים בלתי צפויים, במסגרת מה שמכונה: ניתוח חירום. כך או אחרת, מדובר בהליך ניתוחי עם סיכונים שונים הכוללים בין היתר : דימום, זיהום, פגיעה באיברים פנימיים, סיבוכים בהריונות עתידיים ועוד.
מהי רשלנות רפואית בניתוח קיסרי?
ניתוח קיסרי, על אף היותו הליך שכיח ונפוץ, דורש מיומנות גבוהה, שיקול דעת רפואי קפדני ומעקב הדוק. כאשר מתבצעת רשלנות רפואית, בין אם בהחלטה על ביצוע הניתוח, במהלך הניתוח או אחריו, עלול להיגרם נזק חמור ליולדת ולעובר. למטופלים שנפגעו עקב טיפול רשלני עומדת הזכות לפיצוי משפטי, בכפוף להוכחת תנאי העוולה. המערכת המשפטית בישראל מכירה בזכות זו ופועלת למען הגנה על זכויות המטופלים.
רשלנות רפואית במהלך הניתוח יכולה להתרחש בשלבים שונים, ביניהם:
- החלטה שגויה על ביצוע ו/או אי ביצוע ההליך הניתוחי – איחור בהחלטה לבצע ניתוח קיסרי במצבים של מצוקה עוברית, חוסר התקדמות בלידה, או סיבוכים כמו שליית פתח, עלול להוביל לנזק לעובר או לאם. לחילופין, החלטה מיותר לביצוע הניתוח הקיסרי, עלולה לסכן את היולדת שלא לצורך.
- ביצוע לקוי של ההליך הניתוחי – רשלנות רפואית יכולה להתרחש במהלך הניתוח עצמו והיא יכולה לבוא לידי ביטוי בפגיעות קלות או חמורות באיברים הסמוכים ו/או חיתוך לקוי של הרחם ו/או שימוש לא נכון בכלים הכירורגיים העומדים לרשות הצוות המנתח.
- חוסר מעקב וטיפול לאחר ההליך הניתוחי – רשלנות רפואית בניתוח קיסרי יכולה לבוא לידי ביטוי גם בהשגחה לא מספקת על סימני זיהום, דימום או סיבוכים אחרים לאחר הניתוח ו/או במסגרת אי מתן טיפול אנטיביוטי ליולדת במקרה הצורך.
- חוסר הסכמה מדעת – בניתוח קיסרי, הנחשב לניתוח פולשני מורכב, הדרישה להסכמה מדעת היא קריטית ולכן חוסר הסכמה מדעת לקיומו של הניתוח מצד היולדת, עלולה להוות רשלנות רפואית.
חוסר הסכמה מדעת בניתוח קיסרי – מה חשוב לדעת?
חוסר הסכמה מדעת מהווה את אחד מהנושאים המרכזיים שנכנסים לגדר רשלנות רפואית, ולעיתים אפילו מהווים עילה עצמאית לתביעה גם אם לא הייתה התרשלות במהלך הרפואי עצמו. בהליך מסוג ניתוח קיסרי, חוסר הסכמה מדעת עלולה להתרחש במספר מצבים:
- אי מסירת מידע מלא ליולדת
- חתימת היולדת על טופס הסכמה מדעת מבלי שניתן לה הסבר מילולי מקיף ומבלי שהתקיים שיח ברור בינה לבין הצוות הרפואי אודות הניתוח והסיכונים הנלווים אליו.
- ביצוע ניתוח חירום ללא צורך רפואי דחוף – במקרים בהם בוצע ניתוח קיסרי תחת ההצדקה של ניתוח חירום, אך בדיעבד לא נמצא סיכון ממשי, ייתכן והדבר מהווה פגיעה בזכותה של היולדת לבחור האם להסכים או לאו, להליך הניתוחי.
שימו לב- רופא שמבצע ניתוח קיסרי ללא קבלת הסכמה מדעת מסתכן בתביעה בגין פגיעה בזכויות המטופלת, גם אם ההליך הרפואי עצמו בוצע ללא שגיאה.
תביעת רשלנות רפואית לאור כשלים בניתוח קיסרי
תביעת רשלנות רפואית בניתוח קיסרי, חייבת להיות מבוססת על רכיבי עלוות הרשלנות ביניהם:
- חובת הזהירות במסגרתה מתקיימת מערכת יחסים בין המטפל למטופל, היוצרת חובת זהירות
- הפרת חובת הזהירות – חריגה בסטנדרט ההתנהגות הסביר מצידו של הרופא ו/או הצוות המטפל בנסיבות אשר הובילו להחלטה לבצע את הניתוח ו/או במהלך הניתוח עצמו ו/או לאחריו.
- נזק – קיים נזק ממשי אשר נגרם ליולדת ו/או לעובר.
- קשר סיבתי – ניתן להוכיח שהנזק נגרם כתוצאה מרשלנות ולא מנסיבות אחרות.
פיצוי בגין רשלנות רפואית
בדומה לכל תביעת רשלנות רפואית אחרת, גם תביעת רשלנות בניתוח קיסרי, עשויה להוביל לקבלת פיצויים הנעים בין עשרות אלפי שקלים ועד מיליוני שקלים, בהתאם לחומרת הנזק, כאשר הפיצוי עשוי לכלול התייחסות לכל אחד מסעיפי הפיצוי הבאים: פיצוי עקב אובדן כושר השתכרות, פיצוי עקב טיפולים רפואיים ושיקום, פיצוי תחת סעיף כאב וסבל, פיצוי עקב מצוקה נפשית.
עורכת הדין ליאה גרין – מומחית לתביעות רשלנות רפואית בניתוח קיסרי
במשרדה של עורכת הדין ליאה גרין, מומחית לדיני נזיקין ומיצוי זכויות רפואית, תוכלו להסתייע במגוון רחב של שירותים משפטיים במסגרת תביעות רשלנות רפואית בניתוח קיסרי, ביניהם:
- הערכת סיכוי התביעה תוך בירור מעמיק של נסיבות המקרה והערכת מידת הרשלנות
- סיוע בהשגת חוות דעת רפואית של רופא מומחה
- ניהול ההליך המשפטי משלב גיבוש תיק התביעה והגשת כתב התביעה ועד לחקירת עדים מומחים וניהול משא ומתן מול הגורמים הרלוונטיים.
- ייצוג מול מוסדות רפואיים ובתי חולים
- הערכת גובה הפיצויים