אובדן כושר עבודה על רקע נפשי, עשוי לזכות אתכם בקצבת נכות מהביטוח הלאומי, בהתאם לשיעורי הנכות הנפשית ודרגת אי כושר העבודה שנקבעה לגביכם. חשוב לציין שזכויות רפואיות על בסיס נכות נפשית, ניתנות גם במצבים מורכבים הכרוכים באשפוז בבתי חולים פסיכיאטריים וגם במקרים בהם אתם מתמודדים על לקויות נפש אשר נקבעו על ידי המוסד לביטוח לאומי, ביניהן: דיכאון, הפרעות חרדה, הפרעות במצב הרוח, סכיזופרניה, מאניה דפרסיה, פוסט טראומה ועוד. ביטוח לאומי נפשי מקנה לכם את הביטחון הכלכלי הנדרש לשיקומכם
ביטוח לאומי נפשי – מימוש זכויות רפואיות על בסיס נכות נפשית
על פי חוק הביטוח לאומי, לקצבאות הנכות הכלליות, זכאים כלל תושבי ישראל בגיל העבודה (גיל 18 ועד גיל פרישה), המתמודדים עם ליקוי רפואי, נפשי או שכלי, במידה והוא פוגע ביכולתם לעבוד ולהשתכר. יחד עם זאת, חשוב לציין שתהליך מימוש הזכויות הרפואיות על בסיס לקות נפשית כזו או אחרת, הינו מורכב יותר מתהליך מימוש הזכויות על רקע לקות גופנית וזאת לנוכח העבודה שלא תמיד יהיה לכם קל להוכיח את הפגיעה הנפשית. הקושי בהוכחת הפגיעה, עשוי להוביל מתמודדי נפש רבים לוותר על זכויותיהם ובתוך כך לוותר על הזכאות לקבלת קצבת נכות חודשית המהווה סוג של תמיכה כלכלית משמעותית עבור מתמודדי הנפש.
קצבת נכות כללית על רקע נפשי – כיצד?
לצורך מימוש זכויותיכם במקרים של התמודדות נפש, תדרשו להגיש תביעה לנכות כללית ולצרף לכתב התביעה חוות דעת של פסיכיאטר ו/או עובד סוציאלי ו/או פסיכולוג. כמו כן, מומלץ לצרף לכתב התביעה מכתב סיכום אשפוז פסיכיאטרי במידה והתקיים כזה ו/או כל מסמך רפואי אחר הרלוונטי לבעיה הנפשית עימה אתם מתמודדים.
לאחר הגשת מסמכי התביעה למוסד לביטוח לאומי, תדרשו להתייצב בפני וועדה רפואית לצורך קביעת נכות רפואית (נכות נפשית). ועדה זו תקבע למעשה את אחוזי הנכות להם אתם זכאים, כאשר אחוזי הנכות נקבעים בין היתר בהתאם לחומרת הבעיה הנפשית עימה אתם מתמודדים, סוג ואופי הטיפול התרופתי אותו אתם מקבלים, משך ההפרעה הנפשית, מספר ההתקפים אותם אתם חווים, מספר האשפוזים הפסיכיאטריים להם נדרשתם בעקבות הבעיה, רמת התפקוד הנפשי והחברתי שלכם, וכמובן, היכולות שלכם לעבוד ולתפקד באופן עצמאי, מידת התלות באחר ומידת הצורך בהשגחה.
חשוב לדעת: על מנת שתהיו זכאים לקצבת נכות כללית על רקע נפשי, הועדה צריכה לקבוע לגביכם נכות רפואית (נפשית) בשיעור של 60% לפחות ו/או 40% לפחות במידה ואתם מתמודדים עם מספר ליקויים רפואיים, כאשר על ליקוי מסוים נקבעה לכם נכות רפואית ו/או נפשית בשיעור של 25% לפחות. לעקרות בית תיחשב נכות רפואית (נפשית) בשיעור של 50% לצרכי הזכאות לקצבת נכות כללית.
לאחר קביעת שיעור אחוזי הנכות על ידי הועדה הרפואית מטעם המוסד לביטוח לאומי, תקבע לגביכם גם דרגת אי כושר העבודה, כאשר דרגת אי כושר בשיעור של 60%, 65%, 74% ו-100% מזכים בקצבה חודשית בסכום המותאם לדרגת אי כושר שנקבעה לכם.
ערעור על החלטות
בכל אותם מקרים בהם בקשתכם לקצבת נכות כללית על רקע נפשי לא התקבלה ו/או במקרים בהם אתם חשים חוסר שביעות רצון בכל הנוגע לאחוזי הנכות ו/או דרגת אי הכושר שנקבעה לגביכם, תוכלו לערער על ההחלטה בענייניכם תוך 60 יום ממועד קבלת התשובה.
עורכת דין ליאה גרין – ליווי משפטי למתמודדי נפש
עוה"ד ליאה גרין, מתמחה בדיני הביטוח לאומי וליווי תהליכי מיצוי זכויות רפואיות בביטוח לאומי, כאשר השירות מיועד גם לבעלי לקויות גופניות וגם לבעלי לקויות נפשיות. במסגרת השירות המוצע למתמודדי נפש, תוכלו להבטיח לעצמכם תהליך מיצוי זכויות מקיף ומקצועי, במהלכו יושם דגש על כל סוגי התקבולים, ההטבות והשירותים הרפואיים להם אתם זכאים. כחלק מעבודתה של עורכת הדין ליאה גרין, מושם דגש על הכנת תיק התביעה ואיסוף מסמכים רפואיים וחוות דעת רפואיות במידת הצורך, היכולים לספק תמונה נהירה וברורה בכל הנוגע למצבכם הנפשי והקשיים עימם אתם מתמודדים בחיי היומיום עקב הבעיה הנפשית ממנה אתם סובלים.