הפרעת דחק פוסט טראומטית, עשויה להתפתח בקרב אנשים אשר נחשפו לאירוע קשה, לרבות, קרב, פיגוע טרור, תאונה, התעללות, תקיפה, אלימות וטרגדיות אישיות, כאשר בחלק מהמקרים, ההפרעה עשויה להתפרץ סמוך לאירוע הטראומתי או כעבור פרק זמן כזה או אחר. ההפרעה הפוסט טראומטית עשויה לבוא לידי ביטוי במספר אופנים, לרבות, בעיות שינה, קשיי ריכוזי, חרדות, התקפי זעם ותסמינים נוספים המקשים על ההתנהלות היומיומית של האדם הסובל מפוסט טראומה.
פוסט טראומה אחוזי נכות הכרה בנכות
הכרה באירוע מסוים כגורם עיקרי לתסמינים השונים המאפיינים הפרעות דחק פוסט טראומטיות, עשויה לזכות את האדם המתמודד עם ההפרעה בתשלומי חד פעמיים ו/או קבצה חודשית והטבות נוספות מטעם המוסד לביטוח לאומי, זאת בהתאם לדרגת אחוזי הנכות שנקבעה לגביו בוועדה של הביטוח הלאומי. חשוב לציין שסוגי התשלומים וההטבות נקבעים על פי סוג האירוע המוכר באירוע אשר הוביל להתפרצותה של הפרעת דחק פוסט טראומטית, וביניהם:
- הכרה בנכות לנפגעי צה"ל וכוחות הביטחון – כל אדם החווה תסמיני פוסט טראומטיים עקב שירותו הצבאי (סדיר או מילואים) או במהלך שירותו בכוחות הביטחון השונים, לרבות, משטרה, שב"ס או כל שירות ביטחוני אחר
- הכרה בנכות לנפגעי פעולות איבה – כל אדם אשר נפגע או נכח באירוע של פעולות איבה ומתמודד עם תסמיני פוסט טראומטיים.
- נפגעי עבירות אלימות ועבירות מין – כל אדם החווה תסמינים פוסט טראומתיים בעקבות פגיעה של עבירת אלימות או מין
- נפגעי תאונות דרכים – נפגעי תאונות דרכים זכאים לפיצוי כספי גם עבור נזקי גוף וגם עבור נזק נפשי עימו הם מתמודדים בעקבות התאונה.
- נפגעי עבודה – עובדים המתמודדים עם תסמינים פוסט טראומתיים בעקבות אירועים אותם הם חוו במקום עבודתם, עשויים להיות מוכרים כנפגעי עבודה ובהתאם לכך ייקבע לגביהם אחוזי נכות.
חשוב לדעת: כל אדם שנחשף לאירוע טראומתי שלא מיוחס למצוין לעיל (שירות ביטחון, פעולת איבה וכו), עשוי אף הוא להיות זכאי לקצבת נכות והטבות נוספות להם זכאים בעלי אחוזי נכות עקב תסמינים פוסט טראומתיים.
אחוזי נכות לנפגעי פוסט טראומה
בדומה לכל תהליך קביעת אחוזי נכות לצורך קבלת תגמולים מהמוסד לביטוח לאומי, גם קביעת אחוזי נכות לנפגעי פוסט טראומה נקבעים בהתאם לחומרת מצבו של האדם המתמודד עם התסמינים הפוסט טראומתיים וזאת בהתאם לקביעתה של הוועדה הרפואית מטעם המוסד לביטוח לאומי, כאשר האחוזים נקבעים בין היתר על פי חומרת התסמינים, תדירותם ואופן השפעתם על יכולת התפקוד היומיומי של האדם הסובל מהם.
פגיעה נפשית קלה עשויה לזכות ב-10% נכות
פגיעה נפשית בינונית המלווה בטיפול תרופתי עשויה לזכות ב-20% נכות
פגיעה נפשית קשה עשויה לזכות ב-30 עד 40 אחוזי נכות
שימו לב – רק לאחר קביעת אחוזי הנכות, נבחנת השפעתה של הפגיעה הפוסט טראומתית על רמת ויכולות התפקוד, וזאת בפני ועדת שיקום מטעם המוסד לביטוח לאומי, שתקפידה לבחון את יכולותיו של אותו לעבוד. במקרים בהם האדם הסובל ומתמודד עם פוסט טראומה איבד למעלה מ-50% מיכולותיו לעבוד, תתקבל ההחלטה לגביו בדבר זכאות לקבלת קצבת נכות מלאה או חלקית.
כפועל יוצא מכך, ובדומה לכל תהליך מיצוי זכויות אחר אל מול המוסד לביטוח לאומי, מומלץ להסתייע בשירותיו של עורך דין ביטוח לאומי, העוסק ומתמחה בליווי תהליכי תביעה ומיצוי זכויות מול הביטוח לאומי. באופן זה, תוכלו למצות את תהליך מיצוי הזכויות ולהגן בצורה הטובה ביותר על מלוא זכויותיכם כנפגעי פוסט טראומה בגין כל אירוע אשר הוביל מלכתחילה להתפרצותה של הפרעת הדחק הפוסט טראומטית.